Міністерство культури України спільно з управлінням культури та туризму Житомирської обласної державної адміністрації провели 21 лютого 2019 року одноденний навчальний семінар з питань повноважень і відповідальності місцевих органів у сфері охорони та збереження культурної спадщини для фахівців ОТГ, райдержадміністрацій та міськвиконкомів.
У програмі семінару вітальне слово мали заступник голови облдержадміністрації Лагута Ярослав Миколайович.


Спікерами від Міністерства культури України були заступник Міністра культури України – Мазур Тамара Вікторівна, начальник управління охорони культурної спадщини Олександр Володимирович Єпіфанов, заступник начальника - Нечипоренко Юлія Віталіївна, Заставнюк Іванна Іванівна.
На семінарі говорили про стан збереження нерухомої культурної спадщини, правове регулювання у сфері охорони культурної спадщини, роль громади у сфері охорони культурної спадщини, заходи щодо збереження об’єктів культурної спадщини.
У програмі також були виступи голови Житомирської обласної ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Георгія Мокрицького та в.о. директора обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді Максима Вікарчука.


У багатовіковій історії України наша історико-культурна спадщина – це духовний, економічний і соціальний капітал надзвичайно високої цінності, який є головною складовою національної самоповаги і відповідного представлення нашої області на міжнародному рівні.
На території Житомирщини близько 7 тис. об'єктів культурної спадщини і кожнен здобуток культурної спадщини є унікальним, а зникнення будь-якого з них є безповоротною втратою, непоправним збідненням цієї спадщини та всього народу. Житомирська область, на теренах якої розташовані здобутки культурної спадщини, повинна зберігати цю частину спадщини людства і забезпечити її передачу наступним поколінням. Вивчення культурної спадщини, знання про неї, її захист сприяють взаєморозумінню. Саме для цього взаєморозуміння відбувся семінар.